Zastawa stołowa obejmuje wszystkie zasady i praktyki związane z prezentacją i obsługą posiłków przy stole. Obejmuje to nie tylko wybór naczyń, ale także aranżację nakrycia, szklanek, wybórbielizny stołowej, akcesoriów dekoracyjnych i innych elementów mających na celu stworzenie harmonijnej i przyjaznej atmosfery dla gości. Niezależnie od tego, czy jest to zwykły rodzinny posiłek, czy specjalna okazja, zastawa stołowa jest aspektem przyjęć, który należy dokładnie przemyśleć, aby w pełni cieszyć się posiłkami i spędzać czas w otoczeniu bliskich.
Przed nakryciem stołu należy wybrać wszystkie elementy, które będą go tworzyć. Przede wszystkim zastanów się nad ogólnym stylem, który chcesz stworzyć. Następnie radzimy wybrać talerze, centralny element zastawy stołowej, i dopasować je do kieliszków, sztućców, naczyń prezentacyjnych i dekoracji stołu.
Aby ładnie nakryć do stołu, należy wybrać odpowiednie naczynia. Możesz wybrać talerze o różnych kształtach i rozmiarach w zależności od serwowanego menu. Podczas przyjmowania gości zazwyczaj zaleca się posiadanie co najmniej jednego talerza obiadowego, jednego talerza prezentacyjnego (lub talerza do przystawek), jednego talerza do zupy i jednego talerza deserowego na osobę. Upewnij się, że naczynia pasują do siebie pod względem koloru, aby uzyskać elegancką i spójną prezentację.
Naczynia są dostępne we wszystkich stylach i materiałach: znajdziesz porcelanowe, kamionkowe lub gliniane talerze, stonowane, kolorowe lub z bardziej tradycyjnymi wzorami - wybór należy do Ciebie, aby stworzyć stół, który Ci odpowiada. To samo dotyczy tac do serwowania.
Wybór sztućców zależy od sposobu ich używania. Do codziennego użytku można wybrać proste, funkcjonalne widelce, noże i łyżki. Możesz także wybrać sztućce, które będziesz wyjmować tylko do bardziej formalnych posiłków, takie jak noże do ryb, noże do mięsa lub widelce z trzema ostrzami. W każdym przypadku eleganckie, stonowane, solidne i ergonomiczne sztućce zapewnią długą żywotność i dodatkowy komfort podczas delektowania się pysznymi daniami.
Po wybraniu talerzy i sztućców pozostaje tylko wybrać szklanki i kieliszki. Dopasuj różne kieliszki na nóżce do szklanek na wodę i kieliszków do szampana, aby uzyskać maksymalny efekt. Możesz także pokazać swoją oryginalność, bawiąc się różnymi rodzajami kieliszków do aperitifu, aby wprowadzić odrobinę stylu na swój stół.
Nakrywanie do stołu należy zacząć od dobrych podstaw. Wybierz bieliznę stołową odpowiednią do okazji. Jeśli zdecydujesz się na obrus, upewnij się, że wybrałeś odpowiedni rozmiar dla swojego stołu i jego kształtu. Użyj bieżnika lub maty, jeśli wolisz pokazać sęki w drewnie stołu. Uzupełnij swój wystrój eleganckimi serwetkami z tkaniny, które będą pasować do reszty wystroju. Przed powitaniem gości upewnij się, że bielizna stołowa jest czysta i dobrze wyprasowana.
Zastawa stołowa przywiązuje szczególną wagę do dekoracji. Aby dopełnić świąteczny stół, kilka akcesoriów dekoracyjnych można umieścić na przykład na środku stołu lub wzdłuż bieżnika:
Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą możliwą nawigację, dostarczyć Ci spersonalizowanych ofert i usług oraz zbierać statystyki odwiedzin, aby poprawić Twoje doświadczenia.
Zapoznaj się z naszą Polityką Prywatności, aby dowiedzieć się więcej.
Kontynuuj bez akceptacji